Trei dintre cele mai interesante concepte auto prezentate la CES 2019

Consumer Electronics Show 2019, unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie din lume, s-a desfășurat săptămâna trecută în Las Vegas. A adunat în jur de 4,4 mii de expozanți din numeroase domenii: de la internet, robotică, sănătate sau sport, până la domeniul auto.

Astfel, în ultimii ani, tot mai mulți producători de mașini se întrec în a-și etala cele mai noi tehnologii, dar și conceptele mai mult sau mai puțin obișnuite. Am ales trei dintre cele mai interesante, prezentate anul acesta.

Hyundai și mașina “pe propriile picioare”

Pe lângă tehnologii pentru îmbunătățirea experienței de condus a persoanelor cu deficiențe de auz sau navigația cu efecte vizuale pe parbriz, Hyundai a prezentat la CES și un concept mai puțin obișnuit – o mașină de salvare umblătoare.

Coreeni spun că nevoia unui mijloc de transport eficient, rapid și rezistent i-a determinat să dezvolte primul vehicul cu picioare mobile. Se numește Elevate și reprezintă un fel de 2 în 1 – și robot și mașina electrică, fiind capabil să traverseze aproape orice fel de teren. Dispune de picioare robotice, acestea având cinci grade de libertate. De aceea, are abilitatea de a merge precum un mamifer sau o reptilă.

Interiorul modelului Byton M-Byte

Byton, o firmă chinezească de automobile, pregătește lansarea unui model electric numit M-Byte. Până la mijlocul anului, când va fi dezvăluit, producătorul i-a prezentat interiorul, unul cel puțin spectaculos, dar și controversat.

Piesa de rezistență este reprezentată de ecranul cu o diagonală de, atenție!, 48 de inch, adică peste 120 de centimetri. Acesta va afișa viteza, navigația, autonomia, partea de infotainment și funcțiile de productivitate. Da, știu la ce vă gândiți, însă chinezii susțin că amplasarea acestuia nu va distrage atenția șoferului. Să-i credem pe cuvânt?

Pe lângă ecranul principal, pe volan va fi poziționată o tabletă, ce va ajuta la interacționarea cu acesta. Și, dacă nu era suficient, între scaunele din față va mai exista și un Touch Pad de 8 inch.

Mercedes-Benz și Vision URBANETIC

Producătorul german de automobile a prezentat un concept revoluționar de mobilitate – Vision Urbanetic. Este vorba despre o platformă autonomă cu modul de transport pentru pasageri sau modul de încărcare pentru transportul de mărfuri. Astfel, permite o eficientizare a deplasării în mediul urban și, de asemenea, o metodă prin care pot fi reduse fluxurile de trafic.

Pe lângă faptul că se conduce singur, conceptul nemților dispune de propulsie electrică și este un vehicul complet conectat la rețea, putând deveni parte a unui ecosistem – încorporat în infrastructura inteligentă. Practic, în propunerea ideală a celor de la Mercedes, aceste mașini ar funcționa asemănător furnicilor într-un mușuroi, transportând persoane și mărfuri după nevoile dintr-un anumit moment. De exemplu, sistemul recunoaște un grup de persoane dintr-o anumită zonă prin înregistrarea datelor lor la Centrul de Control. Astfel, acolo sunt trimise vehicule pentru a servi cererea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *